fbpx

Notícies d'Alacant i província

diumenge, 14 agost 2022

Avancen les obres de rehabilitació del Refugi de la Finca Pedro José

La rehabilitació del refugi de la Guerra Civil de la Finca Pere Josep avança a bon ritme i les millores efectuades ja s'aprecien a simple vista.

La rehabilitació del refugi de la Guerra Civil de la Finca Pedro José, després dels retards inicials provocats per les abundants pluges a la primavera i els problemes amb el subministrament de materials, avança a bon ritme i les millores efectuades ja s'aprecien a simple vista.

- Publicitat -

L'Arquitecta Municipal va realitzar, dijous passat, una visita a l'obra per tractar diversos temes tècnics juntament amb les regidores d'Urbanisme i Cultura, Eva Delgado i Esther Donate, que van acceptar la invitació de l'empresa que realitza l'obra, ARL Rehabilitació, comprovar de primera mà l'estat de les obres.

Recordem que la rehabilitació es durà a terme sobre la base del projecte elaborat per Miguel Martínez Perallón, encarregat per l'ajuntament després de la troballa del refugi a la legislatura passada. L'obra està inclosa dins del Pla +prop de la Diputació d'Alacant i tindrà un cost total d'uns 40.000€.

- Publicitat -

Des de les regidories d‟Urbanisme i Cultura es va coincidir en la necessitat de dur a terme este projecte. Cal recordar que segons la Llei 9/2017 de 7 d'abril de la Generalitat, el patrimoni històric i arqueològic civil i militar de la Guerra Civil a la Comunitat Valenciana, construït amb anterioritat a 1940, té el reconeixement legal de bé de rellevància local.

Amb esta actuació es posa en valor la història del municipi i es dignifica el jardí de la Casa de Pere Josep, on actualment hi ha el Jutjat de Pau, i que va ser restaurada amb fons propis de l'Ajuntament l'any 2010.

Ens trobem davant un refugi antiaeri destinat a protegir la família del tinent de carrabiners José Muñoz Vizcaino i del personal civil i militar resident a la finca. El refugi disposa de dos boques d'accés, tot i que n'hi podria haver una altra a través de l'antic celler segons algunes fonts consultades, per les quals s'accedeix a sengles escales i passadissos que condueixen a una galeria central. La primera boca d'accés està localitzada a la façana del darrere que confronta amb el carrer Dean Antonio Sala. La segona entrada, es troba a la façana lateral a la seua orientació sud-est.

Segons les fonts consultades, dins de les diferents tipologies constructives existents en refugis antiaeris, estaríem davant d'un refugi de tipus 2, executat en terreny argilós i que a causa de la seua resistència fa innecessària la presència de murs de contenció. Les galeries estan revestides per una filada de maó de 7 cm i el sostre està voltat propiciant així “l'efecte arc”.

ValenciàEspañol