fbpx

Notícies d'Alacant i província

diumenge, 3 juliol 2022

Més de dos milions per transformar els grans parcs d'Alacant

Els treballs al Parc Ciutat de la Justícia van acabar a principis d'any per crear un nou espai verd de 8.000 metres quadrats

Millorar, renovar i modernitzar els parcs públics de la ciutat d'Alacant ha estat una de les consignes de l'equip de govern. Des del començament d'esta legislatura, l'Ajuntament d'Alacant ha posat en marxa el condicionament de quatre actuacions destacables a diferents parcs, tant al nord com al sud de la ciutat.

- Publicitat -

Amb la finalització de la remodelació del parc de la Ciutat de la Justícia i les properes obres de posada al dia del parc El Palmeral, juntament amb la reforma del parc Lo Morant i la renovació del parc de Verge del Remedio, Alacant ha invertit més de dos milions d'euros en estes quatre projectes ambiciosos.

Les àrees de Medi Ambient, Urbanisme i Infraestructures, que dirigeixen els regidors Manuel Villar, Adrián Santos i José Ramón González respectivament, han apostat per transformar i posar al dia els llocs públics més utilitzats pels alacantins com són els parcs. Amb això, es pretén modificar l'urbs per guanyar espais de trobada per a les persones i convertir Alacant en una ciutat més humana.

Lo Morant, un emblemàtic parc a la zona Nord

- Publicitat -

Inaugurat l'any 1987, l'emblemàtic parc Lo Morant, situat a la zona nord de la ciutat entre els barris Verge del Carmen i Verge del Remedio, és el més extens d'Alacant amb una dimensió de dotze hectàrees. És un dels espais més utilitzats i visitats pels ciutadans, posseeix una gran diversitat d'espècies vegetals i així és un dels pulmons de la ciutat. A més, compta amb diverses zones de passeig, de jocs, esportives, i alhora compta amb un auditori a l'aire lliure.

Les obres de renovació del parc Lo Morant impulsades per la regidoria d'Infraestructures, per renovar i modernitzar un dels parcs més simbòlics de la ciutat, expliquen amb una inversió de 507.888 euros i un termini d'execució de quatre mesos. El projecte s'executarà en dos Lots, el primer adjudicat a la mercantil Categor Obras SL, per 398.396,18 euros, i el segon a Esclapés i Hijos SL per 109.492,90 euros més.

El primer dels projectes contempla l'obra civil que té per objectiu la rehabilitació dels paviments i dur a terme millores en el sistema d'evacuació d'aigües pluvials. Així mateix, es contempla la reparació de vorades, escocells i el mur de tancament exterior, juntament amb reparacions a l'amfiteatre ia la caseta de bombament.

Al projecte està previst crear una nova zona on s'instal·laran elements de calistènia i aparells biosaludables que permetin als usuaris la realització de tot tipus d'exercicis, a més de canviar els jocs infantils i renovar les fonts. D'altra banda, es substituirà el mobiliari del parc i el sistema de reg, i es plantaran un total de 320 arbres de 8 espècies diferents, així com diverses plantes arbustives.

En este sentit, José Ramón González ha explicat que al parc s'instal·larà “un nou sistema del control de reg que millorarà l'eficiència i en permetrà el control remot. També projecta una renovació del mobiliari que inclou la substitució de 65 bancs i 5 fonts, així com la instal·lació de 10 taules de pícnic de fusta, i tres noves zones infantils renovant al seu torn les tres ja existents, amb la instal·lació de jocs inclusius per a façalitar la integració de nens i nenes amb discapacitat”.

Els treballs també consistiran a adequar els lavabos públics i els baixos de l'amfiteatre. Les obres suposen una rehabilitació i condicionament del local situat sota l'amfiteatre per dotar-lo de vestuaris i magatzems, així com el trasllat de part de la xarxa de sanejament propera a la instal·lació, que actualment es troba malmesa i amb fuites constants a causa de les arrels de els arbres.

També es construirà un lavabo femení per a persones amb mobilitat reduïda als lavabos confrontants al bar i el punt de trobada, a més d'emprendre una reforma i condicionament dels banys ja existents. Finalment, es durà a terme un pintat exterior de l'edifici que alberga el bar, lavabos i punt de trobada.

El Palmerar, el pulmó d'accés a Alacant pel sud

El Palmerar és un dels espais verds més singulars de la capital, un oasi davant del mar ubicat al barri de Sant Gabriel, un pulmó que dóna accés a Alacant pel sud amb cascades, jardins, estanys, zones de passeig i jocs de nens entre d'altres.

La Mesa de Contractació va aprovar fa uns dies la classificació de les empreses que opten a realitzar les obres de renovació i posada al dia del Parc El Palmeral, sent l'oferta de Cesyr Estudios y Construcción SL la millora valorada de les 18 presentades amb una inversió de 350.295 euros. La proposta anirà a aprovació de la Junta de Govern, abans de concretar-se'n l'adjudicació en una nova sessió.

El responsable de l'àrea, Manuel Villar ha explicat que l'objectiu és poder tenir adjudicat abans de finalitzar este any per iniciar les obres, que compta amb finançament bianual, “hem tingut en compte les peticions i aportacions dels veïns de la zona, en un projecte conjunt que tindrà continuïtat amb l‟adequació d‟altres instal·lacions i zones d‟aparcament properes que es desenvoluparan des de l‟àrea d‟Infraestructures i Manteniment. Es renovaran tots aquells serveis, instal·lacions i mobiliari del parc que, pel pas del temps i l'ús, alhora que s'introduiran millores que us oferiran noves oportunitats per al seu gaudi”.

Una de les grans novetats d'este projecte serà la conversió del circuit de bicicletes BMX, que presenta un important deteriorament que fa que no siga possible utilitzar-lo, en una nova pista de Pumptrack o pista d'inèrcia per a bicicletes, skates, patins i patinets.

El nombre d'usuaris per al Pumptrack podrà ser de 20 o 30 simultàniament mantenint un marge de seguretat d'almenys 5 metres. El recorregut està dissenyat per a practicants novells i de nivell avançat, podent fer-ne ús des dels 12 anys en endavant, cadascun a les seues velocitats adequades segons el seu nivell de destresa. El recorregut consta de diverses rectes i corbes, cadascuna amb un disseny d'obstacles diferents per donar més varietat i opcions als usuaris de les diferents modalitats esportives que el poden utilitzar.

Entre les actuacions que es faran es troba la correcció dels deterioraments provocats pels vessaments en episodis de fortes pluges, així com l'adequació dels camins, mitjançant la realització de trams de paviment de formigó desactivat i d'albero. També es procedirà a la substitució de la tanca de la part posterior del parc que actualment es troba trencat.

Una de les millores que s'introduiran i atès que el parc és molt visitat per persones amb diversitat funcional, serà l'habilitació d'un bany adaptat a les vostres necessitats. També es procedirà a la reparació de les fonts ornamentals i tots els seus elements, així com a la substitució dels bancs i es canviaran les taules de pícnic per un model adaptat per a persones amb diversitat funcional.

Una altra de les actuacions destacables serà la que afecti l'embarcador del parc, que no està en ús per falta d'un pantalà que façaliti l'accés dels usuaris de les barques, per la qual cosa es procedirà a la instal·lació d'un de nou per tornar a reprendre esta activitat recreativa amb les embarcacions. També es faran tasques de reparació dels ponts de fusta.

Els jocs infantils es renovaran també procedint prèviament a l'elevació del terreny en què es troben per millorar-ne la protecció en cas de pluja evitant l'entollament i la formació de bosses d'aigua.

La renovació del “Parc del Barri” a Verge del Remei

El parc del Barri a Virgen del Remedio està situat davant de la parròquia del barri de Virgen del Remedio i ocupa una superfície que s'aproxima als 1.600 metres quadrats amb zones verdes i jocs per als més petits.

El projecte de renovació del parc de Virgen del Remedio té un pressupost base de licitació de 118.000 euros en què es contempla la reparació d'escorrenties de pluja, murs perimetrals, voreres i viaris, reforestació i una completa renovació de l'espai infantil amb la instal·lació de jocs inclusius adaptats per a persones amb diversitat funcional, que permeten que tots els nens hi juguin espai.

El responsable de l'àrea de Medi Ambient, Manuel Villar, ha explicat que “l'actuació més important que es farà per a la posada al dia d'este parc és la renovació integral de la zona infantil i tots els seus elements, amb la novetat que s'introduiran jocs inclusius, com s'està fent a diferents barris de la ciutat, a fi que els nens amb capacitats especials puguin compartir l'experiència del joc amb la resta”.

Per això, es procedirà a la substitució del paviment de seguretat, la renovació de tots els elements de joc i la instal·lació d'una nova tanca perimetral adaptada a les noves exigències en matèria de seguretat per a estes instal·lacions. També es renovaran els bancs, les papereres i la resta de mobiliari urbà.

També es va actuar en la correcció de les escorrenties provocades per les pluges torrencials en tractar-se d'una zona verda amb desnivells importants, l'execució de nous parterres mitjançant encintats de vorera, així com el condicionament de la xarxa de reg i la realització de noves plantacions tant d'arbres com arbustives que redueixin l'erosió del terra en cas de fenòmens atmosfèrics com fortes pluges o vent. També es procedirà a la reparació i puntura de les tanques metàl·liques i murs perimetrals.

Parc Ciutat de la Justícia, la plaça enjardinada més gran d'Alacant

El Parc de la Ciutat de Justícia ha esdevingut un pulmó verd entre els barris de Benalúa, Alipark i Princesa Mercedes amb una nova àrea verda d'uns 8.000 metres quadrats.

Amb les obres del Pla de Reforma Interior de la Ciutat de la Justícia, impulsades per la regidoria d'Urbanisme, s'ha aconseguit un espai urbà homogeni i enjardinat on els ciutadans poden realitzar diverses activitats lúdiques a la zona, amb una inversió de 1.144.908 .XNUMX euros.

El responsable de l'àrea d'Urbanisme, Adrián Santos, ha posat en valor l'actuació al parc Ciutat de la Justícia en assenyalar que “es tracta d'un espai públic que ha passat de ser un solar sense ús i tanca, a una de les zones verdes amb més superfície de la ciutat amb estany, vegetació autòctona i centenars d'arbres plantats de gran port com alzines o pollancres, entre altres. Són 8.000 metres quadrats i una inversió d'un milió d'euros per aconseguir tenir la plaça més gran de la ciutat, que compta a més amb àmplies zones verdes i dotació de jocs infantils i biosaludables”.

Entre les modificacions que s'han inclòs en el projecte, destaca el canvi de la ubicació de la porta de l'antiga caserna, col·locant-la a la eixida cap al carrer Princesa Mercedes per donar més importància als carreus. A més, s'ha millorat la qualitat del paviment de la zona de joc i s'ha augmentat l'enllumenat pel que fa al projecte inicial amb una instal·lació de baix consum. Així mateix, s'hi ha afegit un escenari per a actuacions i àrees de jocs infantils per a totes les edats, així com aparells biosaludables.

Pel que fa a l'estany el fons del canal s'ha recobert amb una capa de grava sense vegetació per oferir la imatge d'un riu natural. Tot el conjunt està protegit amb una barana d'acer inoxidable de 90 centímetres d'alçada per impedir l'accés directe a l'aigua. També s'ha creat un mirador des del qual es pot contemplar el conjunt de l'estany i una senda de formigó envolta l'estany pel seu perímetre exterior.

Igualment s'han introduït altres millores en el drenatge d'aigües amb l'objecte de reduir els arrossegaments que es puguin produir, evitant així la formació de tolls i acumulacions d'aigua, tant a les zones pavimentades com a les zones verdes. I s'ha augmentat la impermeabilització a la zona de la maquinària de l'estany.

ValenciàEspañol