fbpx

Notícies d'Alacant i província

diumenge, 26 juny 2022

Més de sis milions d'euros per renovar una desena de places d'Alacant

Els treballs a la de Sant Blai, la Plaça Nova, la millora paisatgística d'Óscar Esplá, i les del Músic Óscar Tordera, Antonio Miñano, Enrique López i Manuel Giménez començaran el proper any

L'Ajuntament d'Alacant ha posat en marxa més d'una desena de projectes per modernitzar i millorar les places a tots els barris per tal que estes accions per tota la ciutat transformin l'entorn. El redisseny de les places públiques canvia les dinàmiques dels barris, millorant així la qualitat de vida dels ciutadans i fomentant la convivència i l'esbarjo en estes espais oberts.

- Publicitat -

La plaça del Progrés al barri de Tómbola, la plaça Castelló a Carolines, la plaça Sèneca al centre d'Alacant i la plaça de la Vinya a Florida van concloure el primer semestre d'este any. Tot i així, l'Ajuntament d'Alacant té previst començar la renovació d'altres places al llarg del 2022, entre les quals hi ha la plaça de Sant Blai, la Plaça Nova, la millora paisatgística d'Óscar Esplá, i les places del Músic Óscar Tordera , Antonio Miñano, Enrique López i Manuel Giménez.

Les àrees de Medi Ambient, Urbanisme, Infraestructures i Coordinació de Projectes, que dirigeixen els regidors Manuel Villar, Adrián Santos, José Ramón González i Antonio Peral respectivament, han iniciat estes actuacions que busquen aconseguir espais més amables i segurs que atorguin protagonisme a la ciutadania.

Plaça del Progrés, lloc de trobada al barri de Tómbola

Els treballs a la Plaça del Progrés a Tòmbola es van realitzar en dos fases, la fase I del projecte, amb un pressupost de 113.638 euros, recull els treballs a les voreres dels carrers Verge de la Salut i Verge del Puig, als trams que delimiten amb la plaça, i la seua reurbanització. La segona fase, correspon a l'actuació a l'interior de la plaça del Progrés, i es va desenvolupar amb un pressupost de 421.902 euros. Tot això amb un pressupost total de 535.540 euros.

El regidor d'Urbanisme, Adrián Santos, ha manifestat la seua satisfacció al final de l'obra “la plaça ha mantingut la seua essència amb el disseny que tenia de la seua època, però que ha millorat amb la incorporació de nous materials, la nova il·luminació i el mobiliari, que permet posar en valor este espai perquè pugui ser gaudit pels veïns”.

Les obres han permès la reparació del paviment que presentava desperfectes per l'empenta de les arrels dels arbres, per la qual cosa s'han col·locat noves rajoles i vorades tant a la plaça com als carrers que l'envolten. Així mateix, s'han disposat nous escocells més amplis i s'han condicionat els murets dels parterres i de la font. De la mateixa manera s'ha construït una rampa adaptada per fer l'escenari més accessible, s'han pintat els paraments que delimiten la plaça i s'ha condicionat la pèrgola existent.

La plaça de Castelló, més coneguda com “Les Palmeretes” 

La remodelació total de l'entorn conegut com Les Palmeretes forma part d'una important obra impulsada per les regidories d'Infraestructures i Coordinació de Projectes, dirigides pels edils José Ramón González i Antonio Peral, amb el propòsit de canviar el model de la nostra ciutat, fer-la més sostenible i habitable donant prioritat als ciutadans, i aconseguint suprimir a la plaça, la circulació dels seus vehicles.

L'Ajuntament va executar el projecte de renovació de la Plaça Castelló a Carolines amb una inversió de 327.881 euros i en un termini de sis mesos, dins de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI Alacant-Àrea Les Cigarreres.

Els edils d'Infraestructures i Coordinació de Projectes, dirigides pels edils José Ramón González i Antonio Peral, han destacat que amb estes obres “s'ha recuperat i modernitzat físicament la plaça a més d'aconseguir una regeneració econòmica i social de l'entorn. Per això, s'ha prioritzat el vianant, suprimint la circulació de vehicles i vianant part dels carrers que envolten la plaça”.

La plaça compta amb nou mobiliari urbà, i se n'ha renovat completament la il·luminació, amb un sistema de lluminàries Leds que estalvien consum energètic i garanteixen la reducció de la contaminació lumínica. Amb els treballs ha quedat tota la plaça en un únic nivell, garantint l'accessibilitat universal, i la circulació de vianants interior que ara es realitza a través de dos passejades que s'ajunten a un espai central, on queda integrat també un nou carril bici millorant la mobilitat sostenible a la zona de Carolines.

De la mateixa manera, s'han creat noves zones verdes i s'han posat grans parterres plantat vegetació arbustiva variada. A més, la plaça compta amb tres noves zones d'oci a l'aire lliure, dos infantils, una per a menors de 6 anys i una altra per a joves que incorpora jocs de l'alçada, i finalment una tercera zona amb aparells biosaludables per a persones grans.

Projecte de remodelació de la Plaça de la Vinya, a La Florida

Les obres de remodelació de la Plaça de la Vinya, al barri de la Florida, van concloure a principis d'este any amb un pressupost de 263.084 euros i després de quatre mesos de feines. Un projecte que va començar per atendre les sol·licituds del col·lectiu de veïns i comerciants de la zona.

L'edil d'Urbanisme, Adrián Santos, ha assenyalat que “esta va ser una actuació àmpliament demandada pels col·lectius veïnals de La Florida, i des de la nostra regidoria hem condicionat i modernitzat este espai dinamitzador social i comercial del barri”.

L'actuació a la plaça de la Vinya inclou feines d'ampliació i millora de la zona dels jocs infantils. S'han reubicat els elements existents i s'hi han afegit cinc jocs nous. A més, s'han construït plataformes elevades per als vetlladors i dos nous passadissos a les zones oest i sud –on s'ha col·locat una nova entrada a la plaça–, i s'ha restaurat el paviment i el pis de marbre que estava deteriorat.

D'altra banda, l'actuació ha inclòs la construcció de nous parterres per dotar la plaça de zones verdes més grans, a més de la reposició de palmeres i la plantació de nou arbrat. Així mateix, s'han instal·lat focus LED d'acer inoxidable amb diversos colors per il·luminar la font de la plaça, cosa que permet fer tot tipus de jocs de llum gràcies al seu funcionament controlable.

Condicionament dels jardins de la Plaça de Sèneca

La Plaça Sèneca és un espai urbà al centre de la ciutat on els alacantins i visitants poden realitzar activitats segures a l'aire lliure.

Els treballs realitzats a la plaça es van centrar en el condicionament de la xarxa de reg, la ressembra de les praderies de gespa i la reposició d'espècies arbustives i florals. estes feines es van iniciar el mes de febrer passat amb l'objectiu que amb l'arribada de la primavera els jardins d'esta emblemàtica plaça alacantina, antiga seu de l'estació d'autobusos de la ciutat, lluïssin amb la millor cara.

El regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, ha ressaltat el compromís de l´equip de govern en apostar en la renovació de les places de la ciutat “els ciutadans estan notant la millora dels parcs i el més clar exemple és este de Sèneca, amb la actuació que s'ha fet aquí, ja que és l'exemple del que aspirem a desenvolupar a la regidoria amb les nostres zones verdes”.

Reforma integral de la Plaça de Sant Blai

El projecte de reforma integral de la Plaça de Sant Blas cerca canviar el model de ciutat, remodelant la plaça per guanyar en mobilitat de vianants ampliant les voreres i unint els barris. La plaça comptarà amb ambients diferenciats, una zona per a actes culturals i de les festes, afegint-hi un espai molt més diàfan sense mobiliari on poder realitzar estes actes, i una altra zona on els més petits podran gaudir d'un parc infantil, a més d'incloure-hi a la plaça, aparells biosaludables. La proposta més ben valorada ha estat la mercantil Ecisa Compañía General de Construcciones SA amb una oferta de 2.972.525 euros.

L'edil d'Infraestructures, José Ramón González, ha explicat que estes obres són “fonamentals i una autèntica fita per als sanblasins, amb les quals gaudiran d'una nova plaça que serà l'orgull d'un dels principals barris de la nostra ciutat, i que es porten endavant amb un projecte emblemàtic i que serà punt de referència per a altres zones on també continuarem invertint per millorar-les i fer-les més accessibles i sostenibles”.

La nova plaça serà reordenada amb un disseny en què es prioritzarà el vianant per millorar alhora l'accessibilitat transversal i longitudinal, de manera que s'aconsegueix unir els barris per accedir al centre, a més de crear nous itineraris de vianants afavorint la mobilitat amb àmplies voreres, entre les diferents zones internes i de l'entorn de la plaça, davant del trànsit rodat.

És una reforma integral amb què s'aconsegueix modernitzar una plaça molt utilitzada per tots els veïns de San Blas per convertir-la en un nou parc, amb un disseny totalment adaptat i accessible amb nous itineraris, un carril bici i una àmplia zona de jocs infantils.

La Plaça Nova es convertirà en una nova àrea polivalent

L'obra de la Plaça Nova requereix una inversió de 718.293 euros, i un termini d'execució de sis mesos. Amb ella s'aconseguirà reurbanitzar l'emblemàtica Plaça Nova, ampliar voreres per guanyar espais per als vianants, així com crear noves àrees polivalents que aconsegueixin modernitzar i renovar este important espai urbà.

El responsable d'Infraestructures, José Ramón González, ha assenyalat que “la reforma total de la plaça Nova contempla alhora intervenir també als carrers Susana Llaneras, Las Navas i Periodista Pirula Arderius, per tal de millorar la distribució despais, les condicions daccessibilitat, creant nous itineraris de vianants i pavimentació. L´obra segueix l´exemple de la urbanització d´altres places com la de Sèneca, que ha tingut molt bona acollida i acceptació entre els seus veïns, on el vianant té prioritat i els veïns poden passejar i gaudir d´àmplies zones”.

Una de les novetats de l'obra és que s'aconseguirà un gran espai obert, amb una àgora i lloc de trobada per dinamitzar el barri, dotant-lo d'un espai viu on poder celebrar esdeveniments, activitats i activar el comerç, que canviarà tot l'entorn del centre d'Alacant, guanyant nous espais enjardinats per fer-la més habitable.

A la Plaça Nova es durà a terme els treballs de jardineria, plantació d'espècies arbustives i arbrat en zones verdes, i escocells. A més, es disposaran els elements de mobiliari urbà, com ara, papereres, bancs, pilons, així com la col·locació de senyalització viària vertical i el pintat de les marques i senyals vials en els vials adjacents.

A la plaça d´Enrique López s´augmentarà l´espai de vianants

La plaça Enrique López al barri de Sant Gabriel es remodelarà completament juntament amb els seus carrers perimetrals, amb l'objectiu d'aconseguir millorar i recuperar este espai públic per gaudir dels seus veïns i fer-lo més atractiu i funcional per als usuaris.

Amb esta actuació l'Ajuntament repavimentarà la plaça, voreres i calçades, a més que es contempla la reordenació de les seccions viàries dels carrers que la delimiten de manera que es doti de més espai per al vianant, guanyant així, la superfície a la plaça eliminant un vial d'escàs ús rodat per no tenir continuïtat, a la prolongació del carrer “L'Amistat” existent al costat de la Parròquia.

Segons ha explicat l´edil d´Urbanisme, Adrián Santos, “s´intervindrà a tota la plaça per millorar el tractament dels seus espais i adaptar-los amb l´objectiu de fer-los més accessibles i amb més espais per al vianant, i crear zones verdes, així com un parc per a jocs infantils”.

Reurbanització completa de la plaça del Músic Óscar Tordera

La reurbanització completa de la plaça Músic Óscar Tordera es projecta dotant-la d'una àrea renovada d'esbarjo per al vianant a la ciutat, amb àmplies zones verdes i un pressupost de 508.400 euros.

El regidor d'Urbanisme, Adrián Santos, ha assenyalat que l'objectiu de l'actuació és millorar l'accessibilitat de vianants i la recuperació de l'entorn, ampliant les zones d'esbarjo i integrant els vials en un entorn on es prioritza un caràcter més residencial amb voreres més amples” a més ha subratllat, que la plaça adquirirà “un caràcter urbà digne, modern i amb un elevat confort, d'acord amb l'entorn”.

Així mateix, amb el propòsit d'augmentar la permeabilitat de vianants cap a la plaça, es projecta una nova cruïlla de vianants semaforitzada a l'avinguda que millorarà l'accessibilitat des de tots els punts de l'entorn. A més, es contempla la reconstrucció de l'accés al refugi antiaeri de la Guerra Civil existent sota la plaça, des del Carrer Manuel Antón i des de la pròpia plaça situat al costat del nou quiosc de restauració.

Millora paisatgística a l'avinguda d'Óscar Esplá

El projecte de millora paisatgística de l'avinguda Óscar Esplá té el propòsit de condicionar i embellir una de les zones més transitades tant pels alacantins com pels visitants a la ciutat, i compta amb un pressupost base de licitació de 147.990,80 euros.

El responsable de l'àrea de Medi Ambient, Manuel Villar, ha indicat que “la finalitat d'este projecte és condicionar les zones enjardinades, la xarxa de reg i el mobiliari urbà que, amb el pas del temps i l'ús, s'han anat deteriorant depreciant la imatge d´esta avinguda del centre de la ciutat”.

Esta actuació afecta els espais enjardinats, que han perdut vegetació i han incorporat espècies més tolerants a l'ombra; a les zones de gespa, per dotar-les de més vitalitat; a la reparació i reposició dels bancs, que compten amb un disseny original de l'època de construcció del passeig, ia la zona de jocs infantils, en què se substituiran els elements actuals per altres de nous de caràcter inclusiu.

Renovació de la plaça d'Antonio Miñano Martínez a Tòmbola

La plaça d'Antonio Miñano Martínez al barri de Tómbola compta amb una partida pressupostària de 134.949,99 euros per desenvolupar les feines de renovació en tres mesos, en una superfície d'actuació d'uns 1.400 metres quadrats.

El regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, ha assenyalat que “des de l'àrea de Zones Verdes estem implicats a embellir les places de la ciutat, i en este cas concret al barri de Tómbola”.

Els treballs previstos suposaran la plantació de nou arbratge i d'espècies arbustives, la instal·lació d'una xarxa de reg centralitzat per a una millor gestió de l'aigua, la renovació del mobiliari urbà, i la substitució dels jocs infantils actuals i obsolets per altres inclusius i destinats menors amb diferents tipus de discapacitat.

Nou circuit biosaludable a la plaça de Manuel Giménez Pastor

El projecte d'obres per executar un circuit biosaludable a la Plaça Manuel Giménez Pastor de l'Alcoraya, amb una inversió de 65.340 euros i un termini d'execució de dos mesos, té com a objectiu crear una nova zona amb sendes, jardins, itinerari de vianants accessible i una imatge renovada amb mobiliari en este emblemàtic lloc de trobada ciutadà.

El regidor d'Infraestructures, José Ramón González, ha explicat que “el projecte forma part dels pressupostos participatius, amb què l'Ajuntament pretén crear un nou espai per als veïns a les partides rurals, millorant tres zones interconnectades que estan situades en una parcel·la, canviant-ne la imatge, per fer-la accessible oferint una alternativa per a la pràctica d'exercici i amb la instal·lació de nou mobiliari urbà i zones verdes”.

La parcel·la on s'executaran les obres consta de tres zones situades a cota diferent, i es treballarà en l'accés de la plaça que actualment té rampes irregulars, s'han previst actuacions orientades a desenvolupar els treballs d'adequació i millora necessaris per lexecució del circuit biosaludable, per tal destablir un espai públic que ofereixi en condicions de seguretat daccés als usuaris.

ValenciàEspañol