fbpx

Notícies d'Alacant i província

dissabte, 1 octubre 2022

Alacant licita les obres per restaurar la font de la Plaça dels Estels

L'Ajuntament invertirà més de 374.763 € i les obres es van a executar en sis mesos

La regidoria d'Infraestructures de l'Ajuntament d'Alacant, dirigida pel regidor José Ramón González, porta a la pròxima junta de Govern la proposta d'acord per a licitar a la contractació de les obres de 'Restauració de la Font de Llevant a la Plaça dels Estels' , que es duran a terme en un termini de sis mesos, i amb un pressupost de 374.763 €.

- Publicitat -

L'objectiu d'estes obres és recuperar i restaurar un dels moments emblemàtics més importants de la nostra ciutat, amb l'objectiu que llueixi amb tota la seua grandiositat i esplendor, tal com ha explicat el regidor José Ramón González indicant que «es va a realitzar una intervenció integral, la neteja general del conjunt, la recuperació de les peces que presenten desperfectes, la seua renovació de la impermeabilització del vas, actualització de la il·luminació de l'monument i la posada a punt de el sistema hidràulic ».

La font de la Plaça dels Estels és un monument elaborat per l'escultor Daniel Bañuls, inaugurada el 1931, i situada a la confluència de les grans avingudes d'Alacant, Alfons el Savi i Estació amb Federico Soto i General Marvá.

- Publicitat -

El regidor d'Infraestructures ha explicat que s'ha realitzat «un ampli estudi previ dels problemes detectats en el monument i la seua necessària restauració, per recuperar la integritat del conjunt de la font, i poder realitzar una important actuació en els propers mesos millorant la seua conservació i restauració ».

El monument ha patit problemes de manteniment especialment durant la Guerra Civil i en anys posteriors, sent objecte d'una primera restauració el 2003 i el seu desmuntatge i restauració el 2006-2007 a causa de les obres de l'estació subterrània de el TRAM. Al llarg d'estes 89 anys d'existència el monument ha patit un progressiu deteriorament a causa de llargs períodes de manca de manteniment i als materials en els quals es va realitzar. Ara s'enfronta a una nova restauració amb la qual es pretén solucionar els desperfectes de l'última dècada, en què s'ha estat objecte fins i tot agressions físiques que han minvat el seu estat.

El regidor d'Infraestructures ha comentat que tal com es preveu en el projecte «la solucions adoptades tindran present el futur manteniment, la conservació i la sostenibilitat ambiental, humana i social». Esta actuació de restauració serà desenvolupada per un equip tècnic interdisciplinari compost per personal qualificat amb titulació especialitzada i competent en cadascuna de les matèries.

En este sentit, també ha indicat José Ramón González que està previst «prendre motlles sobre les peces originals de les quatre unitats que formen la composició de l'obra, tant de el grup eqüestre complet, com a elements de la columna central, florons, piles, que evitin introduir desviacions formals durant un eventual modelatge. També es contempla la substitució de l'enllumenat obsolet i la reparació de la instal·lació d'aigua ».

Característiques

El projecte contempla una restauració completa de l'monument que inclou la neteja general, tractament dels elements metàl·lics, reposició de peces i reintegracions, reparació de fissures i esquerdes, retirada d'estalactites i dipòsits de calç produïts per l'aigua, reparació de escrostonats, impermeabilització de els gots de les piles suspeses i la tassa, restauració de l'got general, revisió dels jocs d'aigua i de la cambra de màquines, així com la instal·lació d'una nova il·luminació monumental a l'estar obsoleta l'existent i la renovació de la jardineria que acompanya el monument.

L'actuació es realitzarà amb la tanca complet de l'obra i muntatge de bastida. També s'han de documentar tots els treballs mitjançant un registre fotogràfic, videogràfic i cartogràfic previ a culaquier intervenció i de tots els processos efectuats, així com de el resultat final. A més, es generarà documentació fotogamétrica, de núvol de punts dispersa i densa, a més de model de superfície 3D, en dos fases una prèvia i una altra a la fi de la intervenció.

Antecedents

Des de la seua construcció a càrrec de Daniel Bañuls el 1930 s'apunta en el projecte que durant la Guerra Civil i la Postguerra el monument va haver de tenir poc manteniment existint diversos informes municipals referents a obres per a la seua conservació, existint diversos informes municipals sobre algunes actuacions sent una de les més significatives de les que existeixen dades la desenvolupada per l'arquitecte municipal Miguel López de 21 de setembre de 1953 a la qual es van invertir 6.956'82 pessetes. En època més actual, el 2002, es realitza una intervenció per l'arquitecte Màrius Bevià per a la «Restauració de la Font dels Cavalls de la Plaça dels Estels a Alacant».

A l'poc temps, entre els anys 2006 i 2007, amb motiu de l'execució de l'estació de l'TRAM d'Estels, la font va haver de ser desmuntada, tornada a muntar i restaurada, també sota la seua supervisió.

Entre els fets ressenyables, cal ressaltar que el maig de 2019 es va produir un atemptat contra la font en què es van provocar danys materials amb un martell. A este episodi cal afegir la falta de manteniment des de l'última intervenció. Tot això motivava la necessitat d'una actuació de restauració per recuperar la integritat del conjunt i prolongar la seua conservació, de manera que la Regidoria d'Infraestructures de l'Ajuntament d'Alacant encarrega a l'arquitecte Jaume Giner Martínez el projecte per a la restauració de la Font de Llevant a la plaça dels Estels d'Alacant.

La Font, està en una parcel·la de sòl urbà sense edificar al centre urbà d'Alacant, sobre una superfície de 2.776 m², i des de la seua construcció a càrrec de Daniel Bañuls en 1930, es va proposar una primera actuació de reparació i consolidació en 1965 per l'arquitecte municipal Miguel López. 

Composició de la font dels Estels

La font monumental situada al centre d'un got circular de 20 metres de diàmetre, està organitzada simètricament al voltant d'un nucli central rematat per pinacles, de 15 metres d'altura.

Sobre una alta tassa polilobulada es col·loquen quatre cavalls amb dos faunes-nens cadascun formant una planta de creu grega adossats a un primer nucli de planta octogonal. A cada cara altern de el nucli es situen dos piques suspeses a diferent nivell i un gerro que rep les aigües d'un mascaró de ceràmica daurada amb imatge de lleó. Sobre este nucli s'aixeca un fust de quatre costats presentant en cadascuna de les seues fornícules, figures de joves estilitzades al voltant de decoracions de tipo vegetal.

Tot el conjunt és d'un exuberant barroquisme, ple d'elements decoratius inspirats en motius vegetals, granades, raïms, pomes, pinyes, roses, i multitud d'estrelles de totes les mides, tractats des d'una òptica artística propera a l'Art-Decó inspirada en els llenguatges de l'arquitectura indú. Sense pretendre fer un estudi iconogràfic les referències a esta última arquitectura són molt clares:

D'acord amb les descripció de Màrius Bevià, el nucli central és un sikhara, torre de temple, les figures de les joves vestides amb saris estan inspirades en peces de l'escola de Gandhara, els certs detalls reprodueixen formes de les portes dels Stupa, les franges dels baix-relleus decoratius reprodueixen motius de el temple de Mallikarjuna, i una altra gran quantitat de referències estilístiques interpretades que es poden observar remirant el volum XIX de l'Summa Artis. L'Art de l'Índia. Sent el conjunt, en definitiva, un carro estel·lar tirat per quatre cavalls.

dades històriques

El 9 d'octubre de 1929 la Comissió Municipal de l'Ajuntament d'Alacant va acordar anunciar un concurs de projectes i execució dels mateixos per «una font artística i monumental que ocupi el centre de la Plaça», anomenada llavors Plaça de la Independència. A este concurs es van presentar set projectes de quatre autors, sent seleccionat a través d'una comissió de polítics i professionals, i una votació popular realitzada en una urna instal·lada a l'Ajuntament, l'obra de Daniel Bañuls amb el títol «Levante».

Bañuls descrivia la seua obra de la manera següent, tal qual figura en la seua memòria: «Els motius que han inspirat l'ornamentació d'esta font responen a l'exuberància plena de gràcia de la regió Llevantina. Els grups estilitzats dels Cavalls en què apareixen dos nens retozar, el més elevat sostenint un tirs, simbolitzen la festa de la verema; en les fornícules hi ha unes copes que recullen l'aigua de la font que raja de la part superior de el fons; d'estes copes, desborda l'aigua i cau en una Tassa sostinguda per un àmfora i des d'esta l'aigua reverteix a una altra Tassa major situada a la base.

A la part superior de la font hi ha quatre columnes i alternant amb elles quatre figures simbolitzant tipuss de la regió llevantina (València, Múrcia i Alacant), que sostenen una garlanda de flors i fruits. Com es pot veure a la maqueta amb més detall, no crec necessari insistir en la descripció de el projecte. Els materials seran els següents: Les figures de ciment blanc amb sorra de marbre.

Els quatre cossos de què consta la font de maçoneria hidràulica revestida de ciment. La portada d'aigües fins al peu de la font, i el desguàs fins a la claveguera més pròxima seran de compte de l'Ajuntament. El termini d'execució de el present projecte seria de quatre a sis mesos. El preu, seria de trenta-nou mil ptes. (39.000). Alacant, 2 de gener de 1930. Daniel Bañuls (signatura) ». La font va ser acabada l'11 de maig de 1931, aprovant-se la recepció de la mateixa per l'Ajuntament el 4 de setembre de el mateix any.

ValenciàEspañol