Notícies d'Alacant i província

dimecres, 8 febrer 2023

Alacant obri la nova Plaça Castelló totalment renovada, vianants i accessible

Conclouen els treballs d'urbanització de la coneguda plaça de 'Les Palmeretes' al barri de Carolines.

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, va recórrer este matí la nova Plaça Castelló totalment renovada i vianants després de la finalització de les obres de reurbanització dutes a terme per l'Ajuntament, on es va mostrar molt orgullós de l'resultat obtingut destacant que "es recupera un espai públic per a les persones, i es creen amplis passejos i itineraris accessibles amb noves zones verdes, un carril bici, jocs infantils i el refugi antiaeri, posant així en valor l'emblemàtica plaça de barri de Carolines per al gaudi de tots els veïns ".

- Publicitat -

La remodelació total de l'entorn conegut com 'Les Palmeretes' forma part d'una important obra impulsada per les regidories d'Infraestructures i Coordinació de Projectes, dirigides pels regidors José Ramón González i Antonio Peral, dirigida a canviar el model de la nostra ciutat amb l'objectiu de fer-la més sostenible i habitable donant prioritat als ciutadans, i aconseguint suprimir a la plaça la circulació dels seus vehicles.

"Esta és una plaça entranyable a un dels barris Carolines Baixes més importants de la ciutat d'Alacant, i el que hem fet és una tasca de rehabilitació d'un espai públic per als més petits amb zones infantils i grans", va subratllar Luis Barcala qui alhora va indicar que amb les obres “s'ha eliminat el trànsit i recuperem este espai per al gaudi de tots els veïns, així com els elements que no agradaven i hem aconseguit una plaça neta, àmplia, renovada i pensada amb els biosaludables per a totes les edats”.

- Publicitat -

L'Ajuntament ha executat el projecte en un termini de sis mesos i amb una inversió de 327.881 €, dins de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI Alacant-Àrea Les Cigarreras.

A més per dissenyar el projecte es va comptar amb un ampli procés de participació ciutadana a través de Taules de Treball de Mobilitat i Intervenció Viària formades per quinze entitats de la zona. La plaça compta amb nou mobiliari urbà, i s'ha renovat completament la seua il·luminació, amb un sistema de lluminàries Leds que estalvien consum energètic i garanteixen la reducció de la contaminació lumínica.

La intervenció ha tingut com a prioritat fer-la accessible, i segons va explicar el primer regidor, Luis Barcala, amb la reforma i la total transformació «s'aconsegueix duplicar l'espai de vianants, ampliant-lo en més de dos mil metres quadrats, gràcies a la reordenació del trànsit i la peatonalització dels carrers circumdants, creant una única plataforma perquè tots els ciutadans puguen gaudir d'este espai, que els permeti conviure a l'aire lliure junts amb més qualitat de vida».

A més s'ha perseguit aconseguir una regeneració econòmica i social de l'entorn, que ajudi a connectar els barris d'esta zona, fomentant la mobilitat de vianants, formant nous accessos i itineraris, zones d'oci i un disseny obert que conflueixen en un gran espai central on es troba el refugi antiaeri.

Tota la plaça ha quedat en un únic nivell, garantint l'accessibilitat universal, i la circulació de vianants interior que ara es realitza a través de dos passejades que s'ajunten en un espai central, on queda integrat també un nou carril bici millorant la mobilitat sostenible a la zona de Carolines.

Noves zones verdes

Com a complement a esta important reurbanització s'han creat noves zones verdes plantant arbrat que amplien les estades d'ombres, i respectant les palmeres, símbol emblemàtic de la plaça i el barri. Així com s'han posat grans parterres plantat vegetació arbustiva variada de diferents mides i espècies vegetals.

Tres zones d'oci, amb aparells biosaludables i espais infantils

La plaça compta amb tres noves zones d'oci a l'aire lliure, dos infantils, una per a menors de 6 anys, que incorpora una tanca per incrementar la seguretat els més petits, requerit a les taules de treball veïnals, i una altra per a joves que incorpora jocs l'alçada, i per últim una tercera zona amb aparells biosaludables per a gent gran, sol·licitats també en els processos participatius.

Xarxes d'aigua i un sistema Urbà de Drenatge Sosotenible

En concret, s'ha creat una xarxa totalment nova de reg, i la intervenció compta amb una millora de desenvolupament urbà innovadora a la plaça on s'ha instal·lat un Sistema Urbà de Drenatge sotenible -SUD- per recollir el cabal de la pluja i evitar inundacions i arrossegaments, façalitant així el seu emmagatzematge i aconseguint filtrar gradualment a el terreny natural al subsòl de manera que serveixi de reg a les plantes.

Recuperació de l'refugi antiaeri

A la part central s'ha recuperat l'accés a l'Refugi Antiaeri, que s'ha desenrunat, netejat en el seu interior i instal·lat un sistema d'evacuació d'aigües subterrànies que s'infiltren al seu interior i el van inundant gradualment, qüestió que es desconeixia i que s'ha degut incloure en el projecte executat. El Refugi es troba en bon estat, havent dissenyat i executat un sistema d'obertura mitjançant portes motoritzades, que permetran la seua visita, quedant l'accés principal a la mateixa com a icona principal, situat al centre físic de la plaça.

Pla de Mobilitat Urbana Sostenible - EDUSI

Amb esta intervenció finalitzen les obres previstes dins el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que engloben la Plaça Castelló, els carrers Tinent Aguado, sergent de l'Rio Flames, Olozaga, Aldave, Poeta Zorrilla i Alcalde Suarez Plans.

estes obres s'emmarquen en l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI Alacant-Àrea Les cigarreres, cofinançada amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional- FEDER, mitjançant el programa operatiu de Creixement Sostenible, per a la programació 2014-2020, amb el lema -Una manera de fer Europa-

CatalàEspañol